3 Tanda Anda Perlu Tukar Hard Disk

3 Tanda Anda Perlu Tukar Hard Disk

Harddisk sebuah penyimpanan data yang berada di dalam komputer atau laptop. Harddisk sebuah penyimpanan data yang kekal. Sekiranya,anda mematikan sumber kuasa pada laptop atau komputer data tersebut tidak akan hilang. Harddisk mempunyai simpanan data yang besar seperti 500 gb,1tb dan banyak lagi. Setiap alat elektronik ia akan menunjukkan tanda-tanda ia akan rosak.Di sini memberitahu serba sedikit tanda harddisk akan rosak.

Laptop menjadi lembab

Sekiranya, anda pernah melakukan format pada harddisk anda,tetapi laptop anda tetap berasa perlahan. Harddisk yang anda gunakan mula menunjukkan tanda-tanda ia akan rosak. Sekiranya berlaku perkara ini pertama sekali anda kena buat backup data-data anda. Seterusnya, anda perlu melakukan pertukaran harddisk yang baru atau terus ke SSD. Harddisk yang lama boleh di jadikan sebagai media storan yang lain.

Bunyi harddisk kuat

Harddisk mempunyai CD yang akan merekod dan menghapus data. Sekiranya CD itu berbunyi kuat itu tanda-tanda yang anda perlu menukarkan harddisk anda. Sekiranya, anda menghiraukan data-data yang di dalam harddisk tersebut akan hilang. Perkara ini terjadi apabila anda pernah terjatuhkan laptop anda atau harddisk yang digunakan sudah lama.

Data di dalam harddisk tidak boleh copy

Ini perkara yang sesetengah orang sahaja akan menghadapi.Sewaktu anda ingin menyalin data anda ia akan berlaku loading dan seterus ia akan jadi not responding. Sekiranya berlaku perkara ini jadikan harddisk anda sebagai external harddisk dan cuba selamatkan data tersebut.

Sumber: Mr. Fix

About Fix & Go

We will help your organization find the best IT solutions to meet your business strategy.

Headquater

No 10B, Medan Pusat Bandar 1, Seksyen 9, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

+603 8923 1058
[email protected]

Office Hours
Mon - Fri 08:30 - 17:30

Outlet

No. 1, Jalan Medan Pusat Bandar 3A, Seksyen 9, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

+603 3310 0007
[email protected]

Store Hours
Mon - Sat 09:00 - 18:00